Basilika

Publicerad 2011-05-03 23:42:10 i Trädgård,

En av mina favoriter och odlas hos oss som ettårig. Ett vindskyddat läge är också ett måste eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Det lättaste är att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass med bra förhållanden. Jorden måste vara både fuktig, lätt och väldränerad. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter.

Du måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra.Skörda basilikan ovanifrån och kontuneligt, så att inte stjälkarna blir långa och rangliga.


Basilikan är alltid bäst som färsk, fast det går bra att både torka och djupfrysa bladen. Det är alltid roligt att ha lite basilika kvar till vintern! Basilika passar till otroligt mycket, tex. till fisk, fågel, kött, grönsaker, sallader, såser och marinader. Tomat och basilika passar också mycket bra ihop. Man kan också krydda vinäger och brännvin med denna förnämliga krydda.



Tips på recept:

CHAMPINJONER STEKTA I OLIVOLJA OCH BASILIKA
Den här rätten är en perfekt förrätt som verkligen lockar fram Basilikans innersta väsen. Bryn skivade färska champinjoner i olivolja tillsammans med skivad vitlök. Strö över rikligt med hackad Basilika, salta och smaka av med ytterligare lite Basilika.

 Från Örtagården



Fläskfilé i basilikasås med fullkornstagliatelle

400 gram 
10 st 
1 st 
1 msk 
3 dl 
1 kruka 
1 st 
300 gram 


Skär fläskfilé i strimlor och dela champinjoner i klyftor. Finhacka vitlök. Bryn fläskfilé i en stekpanna med smör och olja. Tillsätt svamp och låt fräsa några minuter. Salta och peppra och tillsätt vitlök.Finhacka basilika och blanda ner tillsammans med crème fraîche och rivet citronskal. Servera med fullkornstagliatelle, parmesan, ruccola och cocktailtomater.

Recept: Mia Troberg Elonq



MOZZARELLAPIZZA MED TOMATER
1 st pizzamix
8 st tomater, fasta
400 g mozzarella
salt
svartpeppar
olivolja
1 st Rödlök
basilika, färsk
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja

Gör degen enligt receptet på förpackningen.Kavla ut fyra individuella små pizzor, förgrädda dem nästan färdiga.Skär tomaterna och mozzarellan i tunna skivor. Lägg omlott på
pizzabottnarna, salta och peppra och droppa olivolja över.Grädda ugnen tills osten börjar smälta. Dekorera med fint skurna lökringar och basilika.
Vispa ihop dressingen av balsamvinägern, olivoljan, salt och peppar. Servera.

Från

SNABB PASTA MED TOMAT, BASILIKA OCH PARMESAN
En variant av en snabb ihopslängd pasta. Gre 1 portion.
10-20
blad basilika, färsk, ju fler ju mindre
1/2 näve parmesan, fint riven
1/2-1 st vitlöksklyfta, fint hackad
1 st tomat, hackad i små små bitar
olivolja, en lagom skvätt
salt, gärna havssalt i flingor
svartpeppar, givetvis nymalen
pasta, gärna fullkorn, t.ex. spaghetti
Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet.

Plocka ett gäng basilikablad och hacka dem ganska fint. Riv en halv näve parmesan på finaste sidan av rivjärnet. Hacka en halv vitlöksklyfta väldigt fint. Hacka en tomat till en mosig hög. Rör ihop detta i en liten skål, mosa gärna lite extra med en sked. Häll på lagom med olivolja. Salta och peppra efter smak.Rör ned detta i den varma pastan (efter att pastavattnet slagits av, alltså). Servera och hyvla lite parmesan, ovanpå, salta och peppra ytterligare efter smak.

Från

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej