Tomatillo och Tomat

Publicerad 2011-05-04 19:07:00 i Trädgård,

Tomat är en ettårig växt som kommer ifrån västra Sydamerika. Tomater finns idag i flera former, storlekar och färger. Runda, päronformade, små och stora, röda, gula, svarta och vita. Tomatplantan behöver en solig, varm och skyddad växtplats för att utvecklas bra. Växthus är att föredra eller liknande. 
Jorden ska vara väldränerad, mullrik och fuktighetshållande. Luckring och regelbunden bevattning är viktigt. Uppbindning och toppning görs gärna ovanför 5:e-6:e klasen beroende på hur högt man har till tak såklart. För att uppnå större skörd kan man skaka plantan under blomningen. Alla skott i grenvinklarna nyps bort så tidigt som möjligt, med undanta för busktomater där tjuvskotten ska vara kvar.
Tomater vill ha en välgödslad jord, kan vara bra att gödsla ett par veckor innan planteringen, gärna med brunnen stallgödsel. Tomater kan ibland angripas av bladlöss och vita flygare, även om det är ovanligt, upprepade duschningar brukar hjälpa. Svampar, bakterier och virus är mer vanligt och beror i regel på dåliga odlingsförhållanden. Undvik därför tät plantering, lufta vid behov och byt jord i växthuset varje säsong.
Tomat kan man använda till nästa allt, äta dem nyskördade och solvarma är nog det bästa jag vet. Används även gärna i sallader, soppor, grytor, till puré, ketchup och juice mm.

Visste ni att 100g tonat innehåller: 19,8 kcal, 22 mg C-vitamin och 0,5 mg järn.


Tomatillo
- Physalis pruinosa
Växtläge sol-halvskugga. Höjd 50 cm.Odla som tomat. Mogen när färgen är gul/grön. Aromatisk sötsyrlig i smaken, använd som tomat. Mycket gott till grillat och i salsa eller sallad.


Tips på goda recept:

Salsa Verde med tomatillo

700 g tomatillos
1 gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad koriander
1 msk pressad limejuice
1tsk strösocker
2 jalapeno el motsvarande chili

Ta bort fröfästet och skölj tomatillon. Häll tomatillon i en kastrull ochtäck med vatten. Koka upp och låt sjuda fem minuter. Häll av vattnet.Häll alla ingridienserna i en mixer och kör till grov sås. Smaka av med salt och ev mer chili.Håller en vecka i kylskåp, blir ca 7 dl.

Från tacorecept.se

Katchumbari

Här är en kall sallad från Kenya som är snabb och god.
2st stora och mogna tomater
1st rödlök
2st Chili stora
olivolja, salt och svartpeppar

Hacka tomaterna grovt, skiva ner chilin och finhacka rödlöken. Häll över olja, salta och peppra. Låt stå i kylen 1 timme.

 Från Örtagården

MANGO SALSA

4st mogna mango skurna i små kuber
1 rödlök fint hackad
2st Jalapeño hackade eller annan röd chili
1 röd paprika skuren i fina tärningar
1/2 dl jordnötsolja
2 msk vatten
2dl färsk mynta
1 dl färskpressad lime
1tsk salt
1 tsk svartpeppar

 Blanda lök, Chili och vatten i en rostfri kastrull. Koka försiktigt i ca 10 min. tills löken blivit genomskinlig. Låt inte röran bli brun.
Låt svalna.Under tiden blanchera (låt koka upp) myntan i en minut. Låt den svalna i isvatten, krama ur vattnet och hacka den fint.Blanda ner mangon, myntan, den pressade limen, salt och peppar i kastrullen.Låt stå svalt och dra i ca 1 timme före servering.

Recept Victor Waldenström.
Från Örtagården


GAZPACHO SALSA

1/4 gurka
1 stor mogen tomat
1/2 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 Aji´eller Jalapeno (chilepeppar)
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 kiwifrukter
1 msk hackade korianderblad
1 msk oliv olja
1 msk sherry vinäger
salt efter smak

Detta är vår egen version av en kall Mexikansk sås. Den används som tillbehör till kött, grönsaksrätter eller som dippsås.Hacka alla grönsakerna i små bitar, blanda alla ingredienserna, låt stå minst en timme i kyl innan servering.

Från Örtagården

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej