Chili Recept

Publicerad 2011-05-06 20:33:00 i Trädgård,

Inlagd chili
600g medelstora gröna chili (t.ex. Jalapeno)
15 svartpepparkorn
5 lagerblad
2 msk korianderfrön
5 tsk salt
6 rågade msk strösocker
1 liter vitvinsvinäger eller risvinäger

Skär upp chilin från stjälk till spets , kärna ur. Lägg i en bunke, häll kokande vatten över chilin. Låt stå 5 min. Häll sedan av vattnet.Lägg i kryddor, salt och chilin i en stor burk. Häll socker och vinäger i en kastrull. Värm tills sockret löst sig.När vätskan är het men inte kokande häller man den över chilin i burken. Låt svalna. Sätt på lock. Ställ in i kyl och låt stå i minst två veckor innan de används. Håller sig i kyl i minst fyra månader.

Från Örtagården

Indonesisk Sambal Oelek
200g. röd chili
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk vinäger
1 msk matolja

Följande recept har vi fått av Lena i Kalix.Serveras som tillbehör eller används som krydda. Skär bort stjälkarna från chilin. Hacka frukterna grovt. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sjuda under lock ca 15 min. på svag värme.Häll den kokta chilin i en matberedare, tillsätt salt, socker, vinäger och olja. Kör till en grynig sås. Förvara Sambal Oelek i en sluten burk( ej av metall) i kylskåp. Håller sig upp till 2 veckor i kylen. Går att frysa upp till 3 mån.

Från Örtagården

TIBETANSK POTATISSALLAD
Här alla curryälskare är en potatissallad som doftar som en kryddmarknad i Bombay och smakar syrligt currystarkt. Perfekt som ensamrätt eller tillbehör till en kryddig kötträtt.
1/2kg tärnad potatis.

1 medelstor skalad och hackad tomat.
1msk hackad Jalapeno
1/2 tsk bockhornsklöverfrö
1 liten gul lök finhackad, 2 klyftor vitlök krossade
1 tsk Ingefära finhackad
1/2 tsk Gurkmeja
2 msk matolja

Koka den tärnade potatisen i ca 10 minuter.
Bryn bockhornsklöverfröna i oljan tills dom är gyllenbruna. Rör sedan i chile, vitlök, lök och ingefära och bryn till löken är genom-skinlig. Tillsätt tomat och gurkmeja låt sjuda i ett par minuter. Kör blandningen i en mixer tills du får en slät sås.Rör sedan försiktigt ner potatisen i såsen.

Från Örtagården


CHILI  POTATIS
Denna potatisrätt är nog den enklaste och mest användbara Chilerätt som finns. Alla som har smakat den har börjat göra den själva, det är ett gott betyg.Skiva potatis grovt ca. 1 cm tjocka skivor, bred ut dom i en långpanna. Häll över olja och salta. Strö över färsk strimlad eller torkad Chili. Blanda väl, baka i ugn på 225 grader ca 25-30 min.

Använd som tillbehör till kött och grönsaksrätter.

 Från Örtagården


LAXFILÉ MED HET SÅS
4 st lax filéer
Rosta 2 hela chilifrukter på ett hett torrt stekjärn
3 vitlöksklyftor.
2 dl cremefraiche
50 gr ädelost
1 msk sirap
En handfull finhackad oregano.
1 dl flytande fiskbuljong

Kör alla ingredienser, utom laxen och oreganon, i en mixer tills du får en slät sås, tillsätt den finhackade oreganon.
Stek laxfilén i stekpanna, tillsätt såsen och låt den hastigt koka upp, garnera med färska örter.

Från Örtagården


EN KALL HET SÅS
2 dl creme fraiche,
chili peppar
1 tsk indiskt curry pulver
1 msk sirap, 1 tsk salt
3 klyftor vitlök

Här är en sås som är bra att ta till, när man har bråttom. Den fungerar utmärkt både till kött och grönsaksrätter. Kör alltihop i en mixer tills du har fått en slät svagt rosa sås. Krydda med Basilika, koriander eller någon annan örtkrydda efter din egen smak.

Från Örtagården

Grillmarinad med chili
Chili
1-2 gul lök
4 krossade vitlöksklyftor
2 msk matolja
salt
peppar
Flytande grönsaksbuljong
vinäger

 Dela chili och ta bort fröhuset, om torkad chili används lägg frukten i ljummet vatten under tiden du finhackar löken och bryner den med vitlöken och olja på svag värme, salta och peppra. Tillsätt 1 dl grönsaksbuljong och ½ dl vinäger, chilin och lite av vattnet de legat i. Låt det hela sjuda på svag värme i ca 10 min eller tills 1/3 av vätskan kokat bort. Mixa allt till en slät sås, smaka av, så är det klart att använda som marinad eller pensla på köttet under grillningen.

Från örtagården

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej