Crassulaceae, Paradis träd

Publicerad 2011-02-28 08:46:21 i Dagens Blomma,

 Paradisträdet kommer ursprungligen från Sydafrika och används i Sverige som minimerad krukväxt. Suckulentväxten utformar sig med köttiga, glänsande och mörkgröna blad som även kan ha röda kanter. Har paradisträd fått stå svalt vintertid kan man få turen att den blomma med ljusrosa nästan vita blommor på våren, i övrigt är detta en grön växt.

 

Paradisträd trivs bäst i sol och gärna i ett söderfönster, fast den klara även halskugga. Växten älskar värme, men kan också stå svalt, enda ner till 6-8°C vintertid. Vattnas sparsamt, viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Kan vara bra att tillsätta en halv dos näring i vattnet en gång i veckan från april till augusti. Vid omplantering använd gärna  kaktusjord, men vanlig krukväxtjord med sand i går också bra att använda.

Onsdag och 50% PÅ BUKETTER

Publicerad 2011-02-23 23:31:47 i Allmänt,

Gokväll
Idag har jag haft besök av min syster Sabina och allt man gör då går så mycket lättare.. Jag tycker ju inte om att vara själv hela tiden och i butiken blir det en del dötid så här års och mycket ensam arbete. Dagen har alltså varit toppen och jag har hämtat hem och lackat STRUTS ägg som ska användas till PÅSK KURSEN, städat av golvet i butiken, fixat en del bokföring, diskat och gjort buketter inför helgen... För ni har väll inte missat att jag har 50% på alla buketter denna veckan. Dax att lyxa lite alltså, här bjuder jag på några förslag!

 

Araliaceae, araliaväxter murgröna

Publicerad 2011-02-19 15:58:15 i Dagens Blomma,

Murgrönan kommer från Europa och finns i en mängd olika sorter. Störst skillnad ser man på bladens form, det finns allt ifrån runda till spetsiga sorter. Även färgen skiljer, bladfärgen kan vara grön, gulbrokig eller vitbrokig. Murgrönan är duktig på att klättra och det blir mycket vackert att låta den växa upp på en vägg eller kring någon form av spaljé.

 

Växten har också en annan god egenskap, den renar inomhusluften på ett effektivt sätt och trivs allra bäst i ett öster- eller västerfönster. Något att tänka på är att brokbladig murgröna är mer ljuskrävande än helgrön. Temperaturen ska vara normal rumstemperatur under vår och sommar och vintertid gärna lite svalare, ner mot 10°C går bra. Murgrönan trivs med jord som  hålls lätt och jämnt fuktig, vattnas en gång per vecka. Om växten står svalt vintertid kan man låta jorden torka upp lite mellan vattningarna, alltså vattnas varanan vecka. Tillsätt gärna näring i vattnet under perioden april till september, tex. En gång i månaden. Omplantera murgrönan vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.

Suckulenter

Publicerad 2011-02-19 15:55:35 i Dagens Blomma,

 

Finns i många växtfamiljer, bland annat cactaceae, Ceropegia, Crassula, Echeveria, Euphorbia, trädtaklök, kaktusväxter och euphorbiaceae, törelväxter.

 Suckulenter beskrivs oftas med rena, avskalade och distinkta former. Det är därför enkelt att använda dem i inredningssammanhang, en idé är att plantera flera suckulenter tillsammans, gärna i olika kombinationer av suckulenter med olika former och i olika storlekar. Det skapar liv i planteringen och det blir en rolig mix.

Suckulenter som  även kallas fetbladväxter, är saftväxter som samlar vatten i sina tjocka blad eller stamdelar. För att skilja dem åt i växtbranschen, så kallar man de med saftiga stammar för stamsuckulenter och de med saftiga blad för  fetbladsväxter. Växterna har från början utvecklats i områden med stora klimatförändringar under året och för att överleva behöver de samla vatten inför de torra perioderna.

Trivs bäst i en ljus miljö, men inte i direkt sol. Ett tips är att ställa ut suckulenterna på sommaren, gärna i solig och varm miljö i trädgården eller på balkongen. På vintern vilar de och trivs bäst på en sval plats, med lite vatten. Vattnas i övrigt måttligt, för mycket vatten leder till att växterna ruttnar och dör. Näring ges någon gång i månaden under säsongen. Små suckulenterna kan man plantera om på våren i väldränerad jord.

Har man inte så mycket tid över eller inte är  så förtjust i att pyssla med växter är suckulenter ett perfekt alternativ. De växer sakta, är lättskötta och blir nästan aldrig angripna av skadedjur eller sjukdomar. Om man inte är hemma så mycket under tex. sommaren är suckulenterna ett kanon bra allternativ. De klarar sig i stort sett själva och man  behöver inte oroa sig för hur det kommer att se ut när man  kommer hem igen. 

ALLA HJÄRTANS DAG

Publicerad 2011-02-13 22:59:40 i Veckans Erbjudande,

Jovisst det är sant, imogron smäller det!! ALLA HJÄRTANS DAG firar vi och tänk så härligt att få rå om och visa sina nära och kära lite omtanke.. Kom och fira alla hjärtans dag med mig på Gröna Sköna Ting, butiken är fylld med Tuplaner, Rosor, Hjärtan och mycket annat...  

Ring och beställ era blommor i butiken och jag bjuder på GRATIS utkörning av blomster och presenter hela dagen 14/2 i hela Örkelljunga kommun.

Andra erbjudande som jag har nu är:

Primula och Lyckoklöver, 39:- 2 FÖR 70:-
Tulpaner, 65:- 2 buntar FÖR 100:-
Vårlökar, TA 3 BETALA FÖR 2


Dax att byta ut kransen på dörren kanske?? Här kommer några förslag, som finns i butiken nu....

Visst blir man sugen på VÅR!!?

Torsdag

Publicerad 2011-02-10 21:23:34 i Allmänt,

Gokväll

Det vart läängesedan jag skrev, allt går så fort och nu har jag hållt alla kurserna för den här veckan. Allt gick bra och ikväll har jag börjat dela ut de nya reklambladen för Februari. Snart helg igen och mitt tips blir att köpa hem  2st buntar tulpaner för 100:-(ord.65:-/st) att mysa till det med.

Trevlig helg

Nästa Vecka är det dax för kurs

Publicerad 2011-02-02 19:05:36 i Allmänt,

OBS!!Det finns platser kvar på Måndag och Tisdag kväll.OBS!!

Inspirationskväll Med Tema Alla Hjärtan

 Vi pysslar med dörrkransar i hjärtform. Det kommer även att visas upp olika sätt att fixa till snyggt hemma på ett enkelt och lätt sätt. Ni kommer att få binda hjärtkransar och jag kommer visa olika alternativ på dekoration, sen finns det tid för att göra valfritt pyssel.  Man kan dekorera på många sätt, här finns inga begränsningar. Ta med släkt, vänner, kollegor  på en paus i vardagen och mys med pysselkväll.  Låt oss inspireras av varandra!

Kursinfo:
Kurserna hålls Kl.19.00 Måndag, Tisdag  beroende på hur stort intresset är. Tid ca 2 tim, Pris.100:-/pers.+ material.(Anmälan bindande)Det bjuds på fika som alltid på Gröna Sköna Tings kurser. Anmäler er nu i butik, via mail eller per telefon. Hoppas att vi se!

Tel.0435-50086
[email protected]

Krokus iridaceae

Publicerad 2011-02-02 09:27:44 i Dagens Blomma,
SnabbFakta

 

SköttselRåd
Undvik direkt sol och blomningen håller längre om man placera växten svalare på natten, vid inomhus bruk. Vattna regelbundet och någon näring behövs inte under denna korta tid som blomningen varar. Placeras och trivs bäst ute under våren.

Vårkrokus ger ett löfte om att våren är pågång och kommer ursprungligen från centrala Europa. Det Första fyndet av krukos hittades som förvildad i början av 1800-talet. Finns numera i färgerna vit, blå och lila.

Tazett amaryllidaceae

Publicerad 2011-02-01 07:27:33 i Dagens Blomma,
Den fantastiska Tazetten är en lökväxt som blommar med vita/cream och väldoftande blommor i klasar på vintern. Tyvärr övervintrar inte denna skönhet utomhus i vårt klimat så växten kastas oftast efter blomningen.

Placera Tazetten var som helst i rummet men undvik direkt sol, man kan även sätta ut den undre våren. Mitt tips är att ha växten på en svalare plats nattetid så blomningen vara längre. Vattna när jorden torkat ur, man behöver inte tillsätta näring under den korta blomningsperioden. Tazetten kommer ursprungligen från södra Europa och säsongen vara från december till april.