Torsdag

Publicerad 2011-03-31 20:38:01 i Veckans Erbjudande,

Hej alla glada!!

Nu i veckan har jag haft en praktikant i butiken och när man är två går allt lite lättare tycker jag. Vi har hunnit med så mycket, idag åkte allt påskpyntet fram och imorgon ska vi åka upp till våxtorps korgar för inhandling av bas grejor. Hon har fått göra allt jag gör i veckorna och har varit en mycket hjälpsam, flitig och duktig praktikant. Imorgon kommer också ett gäst inlägg här från henne. Annat som hänt är att vi var och hämtade hem ett helt lass med fina plantor i onsdags med både PENSER och PÅSKLILJOR i alla möjliga färger och modeller.

SVERIGES BÄSTA!!
Påskliljorna kommer från en odlare som är svensk mästare i påsklilje odling. Riktigt bra kvallite med andra ord och här kommer de sorter jag köpt in.


Narssisus birdal crown                                                       Narsissus carlton


Narsissus tet a tet


Narsissus meeting

 

Inspirations Tips

Publicerad 2011-03-30 20:38:00 i Inspiration,

Ibland tar inspirationen slut och hur man än gör så blir inget bra. Då brukar jag gå ut i skogen en runda och samla ihop mina tankar/ideer eller så kika ut genom fönstret och bara står där och stirra på allt vackert en stund. JA, naturen är min stora inspirations källa, det ta lixom aldrig slut!! 

Ett annat tips är att kolla in mode, konst, skulpturer, magazin osv. Men den tiden finns ju inte alltid och då brukar jag kolla in en massa olika bloggar, bara blädrar igenom och får massor av nya ideer och inspiration. Tänkte nu tips om några av alla fantastiska bloggar det finns...


http://vintageblomster.blogspot.com/- Miss Madelin, vintage
http://evabolie.blogspot.com/ - Eva-britt Oderhem Lie, Textil, målningar, kurser mm.
http://gynning.net/- Carolina Gynning, konst, mode mm.
http://husligheter.elle.se/ - Maria Soxbo, inredning, desing mm.
http://blomsterhornan.blogspot.com/- Jessika och Sara, blomsterbutik Eslöv
http://tradgardsturisten.blogspot.com/ - Ann trädgård, blommor mm.
http://lindasblommorodesign.blogg.se/- Linda Sjölund blommor mm.

 
Kolla in dessa och fånga upp inspiration till ert vår pynt, plantering och inredning hemma!! 

Visste ni att...???

Publicerad 2011-03-29 08:30:00 i Inspiration,

Eva från Evas Strutsar kommer att delta på påsk kursen, Måndagen den 11/4 kl.19. Hon kommer till butiken och berättar om sin Struts Farm och man får provsmaka struts pålägg, sen gör vi planteringar och dekorationer i struts ägg bla. Häng med vett jag....

För mer info kolla info knappen längst uppe till vänster här på sidan!

Vårmarknaden

Publicerad 2011-03-28 23:24:34 i Vårkänslor,

För er som missade marknaden i lördags, här kommer ett härligt pärlband! Stort TACK till alla som medverkade och såklart alla som kom på besök.


TACK!! Gun Sjöstrand mattor, Christina Johansson tennsmide, Lars Sjunnesson träarbete, Frideborgsboden örter, Evabolie textil+ akvarell, Lera&lavendel tvål, Lindgrens Vapenaffär hundtillbehör, Sabina lotteri, Anna-greta Jakobsson porslinsmålning, Yvonne Persson strutsägg, Amy luffarslöjd, Pike kvalite tröjtryck

Bilder Från Igår

Publicerad 2011-03-24 20:27:05 i Vårkänslor,
Snyggt Va?? Och här kommer veckans erbjudande....


Tulpan 65:-/bunt, 2 för 100:- och Ranunklar 75:-, 2 för 120:-


Kampanula 35:-, 2 för 60:-


Sant Paula 45:-, 2 för 75:-


Alla vårlökar blanda hur du vill, TA 3 BETALA FÖR 2

OCH MISSA NU INTE...

Onsdag

Publicerad 2011-03-23 22:30:50 i Allmänt,

Godkväll...

Och snart GODNATT, jag är helt slut efter en lååång dag på BUTIQ Gröna Sköna. Idag har vi fått krukväxts leverans och godbitar som citrusträd, engelsk pelargon, campanula, st paula, bellis och andra sköna utplantreingsväxter har landat i växthuset. Sen fick det bli att städa upp ute kring huset, det måste ju vara snyggt och fint inför Lördagens Vårmarkna. Jag är så laddad inför detta evangemang, ska bil kalas kul. Vi får hålla tummarna för att det blir fint väder, alla säljare kommer och alla kunder får en trevlig dag :) 

Imorgon blir det att plantera och fixa inför helgen, sen kommer bilder från min upp piffade städning och veckans erbjudande presenteras.Höres!
  

Hjälp-oss-att-kicka-igång-våren.nu

Publicerad 2011-03-19 16:06:39 i INFO,


Hjälp oss att kicka igång våren nu!!
Lördagen den 26/3 mellan 10-14 är fylld av trevligheter vid butiken, bla. lotteri och knallar från Laholm slöjdarna, Lindgrens Vapenaffär, Evabolie, Frideborgsboden, Anna-gretas porslin mfl. Alltså marknaden är fylld av träarbeten, struts ägg, örter, jakt&fiske prylar, tröj tryck, tvål, keramik, luffarslöjd, textil, pyssel, mattor, marmelad, tennsmide, prslinmålning och så klart vår blommor. Något för alla!!

Mer som händer under dagen i Hjälmsjövik...
Hjälmsjöviks restaurang dukar upp en fin VårBuffe med dessert för endast 105:-/pers. Förboka per tel.0435-56600 senast den 24/3

Reviera Spa har öppet hus och visar upp den nya spa anläggningen, presenterar sina behandlingar och lämnar 10% på sina produkter och presentkort mm.

Vinter Jacobina

Publicerad 2011-03-17 18:38:40 i Dagens Blomma,Jacobinia pauciflora

Vinterjakobinia påminner en del om myrten tycker jag, men den är mycket mer lätt skött och doftar lite sött. Växten trivs bra på en ljus och sval plats, kan klara temperaturer ner till 6-10grader. Regelbundenhet gäller i skötseln, lagom med gödning och regelbunden vattning, tål dock inte att torka ur het. Kan stå utomhus på en väl skyddad plats under sommaren och växten kommer ursprungligen från Brasilien.

Orange Sjärnlök

Publicerad 2011-03-17 18:33:29 i Dagens Blomma,

 

Ornithogalum dubium

Den orange stjärnlöken kommer ursprungligen från Sydafrikas bergsluttningar och trivs bäst placerad på en sval, men ljus plats dvs. sol till halvskugga. Under våren trivs växten mycket bra i uterum och på sommaren kan man plantera ut den, men temperaturen får inte kryper under noll grader. Vattna växten sparsamt och gärna med ljummet vatten, plantera om en gång per år under vår/vintern och tänk på att sjärnlöken trivs med väldränerad vanlig jord. Bra att veta, växten är giftig!

Vad hände??

Publicerad 2011-03-15 23:00:22 i Allmänt,

Ursäkta, för den dåliga uppdatreingen!! Det är mycket som är på gång nu och en hel del planering behövs för att  allt ska gå att genomföra. Förra veckan var full av möten, telesamtal, planering och samordning av både min VÅRMARKNAD nu den 26/3 och andra roliga events/kurser som kommer längre fram i vår. Kan bara sammanfatta förra veckan med: Många ideér = Mycket jobb! Det ska bli en spännande vår och om allt går enligt planerna så blir allt jobb mödan värd. 

En tjej kom in i butiken idag och sökte jobb, jag har ju inget att erbjuda så vi diskuterade lite om hur man slår sig in i blomster branchen och den hårda konkurransen. Hon hade sökt många jobb och jag såg att hon tyckte det var hopplöst att hitta nått, men jag försökte såklart att peppa henne med, tror man på sig själv och det man gör så går allt att genomföra. Sen ville hon veta lite om hur det är att driva en egen butik och då flög det ut en lite groda ur min mun, men en mycket sann sådan.

- Det känns ungefär som att köra huvudet rakt in i en vägg och sen ska man bara igenom också.
Med förklaringen man måste börja från grunden, gå hela vägen i uppförsbacke och sen bygga vidare. Ena dagen är skit kul och nästa hel kass, ibland går det bra ibland inte. Det är en enorm berg och dal bana och otroligt mycket mer jobb än vad man kan föreställa sig. Men när allt flyter på bra, så mår jag som allra bäst och kan inte tänka mig någon annan bättre livstil, för det här är inget jobb man arbetar på utan man lever det. 
 

Mitt råd till er som är unga och försöker hitta jobb inom blomster branchen är att skaffa en FA-skattsedel och hyr ut dig själv som florist till blomsterbutikerna och jobba extra som timanstäld på något annat arbete. 

Detta är en mycket säsongs betonad branch och kräver där med mycket personal korta perioder, vilket gör det omöjligt för blomsterhandlare att anställa en. Om du istället sköter den biten med din egna "personal avgift", skatt och försäkringar, så får du  en trygg arbetsmiljö och tryggare framtid. Blomsterbutikerna kan enkelt och tryggt hyra in dig utan problem vid säsong, sjusktivningar, barn ledighet osv. Alla vinner på detta!! GO GO

     
 
Ljus i butik nu!!

Orkidé phalanopsis, orchidaceae

Publicerad 2011-03-08 19:57:00 i Dagens Blomma,
De flesta brudorkidéer som säljs i butik är hybrider och i naturen växer de vilt i ett varmt klimat, vilket innebär att de trivs bra i våra bostäder. En Fördel med växten är att den inte behöver viloperiod för att blomma om, trivs växten kan den blomma i flera månader.Placeras ljust men undvik direkt sol och speciellt under sommarmånaderna. Växten trivs bra i rumstemperatur och gillar fuktig luft.
Låt luftrötterna sitta kvar, de fångar upp vatten i luften till växten. Vattna annars enkelt och lätt genom att doppa ner hela krukan i vatten, lyft sedan upp den direkt och låt rinna av. Tillsätt orkidénäring i vattnet från april till augusti och omplantera vartannat år och sen till vart tredje år i speciell orkidékompost. Efter omplantering ska man vattna försiktigt de första månaderna, så att rötterna får etablerat sig väl.Tips är att låta blomstänglarna vara kvar efter blomningen så länge de håller sig gröna, efterson nya sidostjälkar kan komma. Vissnar blomstänglarna och blir bruna klipp såklart av dem. Blommorna kan ha olika nyanser av färgerna vitt, gult, lila och rosa. Visste ni att ordet Phalaina (en form av Phalanopsis) betyder odjur!!

Måndag

Publicerad 2011-03-07 20:34:38 i Vårkänslor,

Gokväll

Idag fortsatte det härliga sol vädret, hurra och jag önskar att det stannar kvar tills September. Jag fick en riktig energi kick och började plocka fram vår/påsk saker(hade tänkt vänta tills nästa vecka). Vipps så var struts fjädrar, ägg och ljus i alla vårens fina pastell färger framme. Sen vattnade jag alla växter och ringde till utställarna som kommer den 26/3 mellan kl. 10-14 och hjälper oss att hälsa VÅREN Välkommen, då är det nämligen MARKNAD vid butiken. Boka in det datumet redan nu, för jag känner på mig att det kommer bli en trevlig tillställning för hela familjen!! 

Händer i veckan
Imorgon får jag hem fin fina papegoj TULPANER i rosa/vitt till bunt priser och på onsdag kommer bla. PENSEÈR, narsissus, vårlökar och lyckliga lottor hem. Visst blir man sugen på att plantera lite nu!?

Vilken vårfärg är du??
 

Ohyra??

Publicerad 2011-03-02 23:27:16 i Dagens Blomma,

 

Har din växt drabbats av: mjöllöss, ullöss, sköldlöss, spinn eller falskt spinnkvalster??


Mitt tips för att bota ohyra är att först isolera växten för att förhindra spridning till andra växter, håll även rent kring växterna. Sen vid angrepp av olika skadodjur/ohyra använder jag alltid såpa blandat med vatten, av miljöskäl. Jag rekommenderar att  spray på såpablandningen, det blir då enklare att nå växtens alla delar. Om växtens blommor inte är angripna, så undvik att spraya dem. Detta görs sen en gång i veckan i 1-4 veckor, ges det ingen effekt så får starkare medel tillsättas. Har man ingen möjlighet att sprya av ohyran så kan insektspinnar vara ett allternativ, della sticker man bara ner i jorden.Även andra preparat som pyretum går att använda vid svåra angrepp, men miljövänligt, enkelt och billigt är vatten och såpa.


Lycka Till

Hoya eller porslinsblomma? Vad är vad??

Publicerad 2011-03-02 23:26:49 i Dagens Blomma,

 Hoya är det latinska namnet på släkte av växter, som vi på Svenska kallar för porslinsblommor. Samma alltså på två olika språk!! Släktet Hoya tillhör underfamiljen Asclepiadoideae inom växtfamiljen Apocynaceae. Andra växter som också är besläktade till denna underfamiljen är doftranka, Ceropegia(lyktranka), asblomma. Även tulkört (Vincetoxicum hirundinaria) som växet vilt här i Svrige tillhör släktet.Hoya har sitt ursprung och växer vilt i Sydostasien och finns även i södra Australien.

Hoyors kännetecken är att de växer slingrande gärna som epifyter, men det finns också några arter som växer i busk exemplar. Inomhus ser man oftast hoyor i amplar eller i spaljer. Växtsaften i stamdelarna har färgen vit, ofärgad eller orange och bladen sitter mittemot varandra, nästan alltid två och två. Blommornas utseende formas alltid med fem foderblad, fem kronblad och en femuddig. Blommar även oftast i klasar och storleken kan variera från några få till uppemot hundra blommor i varje klase, fantastiskt!  Många av hoyorna avger nektar och  utmärkande för hoyor är att de doftar starkast på kvällar och nätter, man tror detta  beror på att de pollineras av nattaktiva insekter.

Hela tiden hittar man nya hoyor och idag vet inte  hur många arter det finns, men man räknar med att cirka 200 – 300 olika arter i hela världen. Stor namnförvirring råder, många arter har blivit beskrivna och namngivna av olika personer under de drygt 200 åren. Det vill säga att  en och samma hoyaart kan ha två eller flera olika namn, man försöker hitta en ordning genom att ge det äldsta namnet  giltighet.

 

SköttselRåd
Hoyor är lättskötta, de tycker om värme och vårt inomhusklimat är perfekt. De behöver nästan ingen näring utan växer och blommar mycket bra om man låter de sköta sig själv lite. En dusch på bladen emellanåt kan vara bra både för växten och för att bekämpa damm, i övrigt vattna sparsamt. Hoyor trivs bra i alla väderstreck, men vill man ha en riklig blommning är väster och södreläge bäst. Man bör tänka på att skydda bladen för direkt solljus under sommaren. Hoyor gillar genomsläpplig jord, så vid kompakt jord i krukan omplantera. Tänk på  att blanda upp jorden med tex. Lecakulor eller små sten. En del hoyor behöver kalk tillskott ijorden, blanda då även i kalk eller toppa med snäckskal.