Pärlhyacint, muscari armeniacum

Publicerad 2011-01-28 19:57:14 i Dagens Blomma,

SnabbFakta
Pärlhyacint är en sparrisväxt och kommer ursprungligen från södra balkan. Säsongen är under vinter och fram på våren, då man även kan plantera ut lökarna efter blommningen och man får se dem igen nästkommande vår. Finns i färgerna vit och blå och när frosten släppt kan man använda blomman son utplanterings växt.

 

SköttselRåd
Ställ Pärlhyasinten ljust men inte i direkt sol och hållbarheten förlängs om krukan ställs svalt på natten. Jorden ska hållas lätt fuktig och ingen näring behöver tillsättas.

Primula vulgaris

Publicerad 2011-01-28 19:54:58 i Dagens Blomma,SnabbFakta
Primulan kommer ursrungligen från många håll på jorden, man hittar dem både i Europa, Afrika och Asien. Vanliga färger är röd, vit, blå, gul, rosa och det förekommer två färgade exemplar. Ordet Primula är en förkortning för uttrycket ”Vårens första ört”. Det finns ungefär 400 olika Primula arter och sju växer faktiskt vilt i Sverige. Ett flertal arter odlas som prydnadsväxter och vanligast som innekrukväxt är förädlade former av Jordviva och Primula vulgaris.

SköttselRåd
Växten gillar att stå ljust med inte i full sol, i söder med skugg möjligheter. Fördele med en ljus placering, är att det ger en längre blomningsperiod. Dessutom trivs växten längre om de står lite svalare än rumstemperaturen. Vattna rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn i jorden, men dock inte så mycket att vatten blir stående i ytterkrukan, växten kan då sloka helt. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen men inget måste.

Härliga Vårlökar

Publicerad 2011-01-27 09:21:41 i Vårkänslor,


Vit krokus, Tazett, Iris, Pärlhyasint och Anemon.


Erbjudande för vårlökarna.


Primulan har landat i butiken.


Lyckoklövor vilka skönheter.


Sista köret med REAN 50% på alla gröna växter bland annat... Väklomna!!

REA REA REA

Publicerad 2011-01-24 20:35:42 i Veckans Erbjudande,

 REA a la Gröna Sköna fortsätter denna veckan med:

50%
På Alla Färdiga Buketter och Planteringar, Gröna Växter och TE

Och

20%
På Övriga Krukor, Presentartiklar, Ljus, Band, Keramik och Zink 


KURS START V.6

Publicerad 2011-01-24 19:55:40 i INFO,

V.6 Inspirationskväll  Med Tema Alla Hjärtan
Vi pysslar med dörrkransar i hjärtform. Det kommer även att visas upp olika sätt att fixa till snyggt hemma på ett enkelt och lätt sätt. Ni kommer att få binda hjärtkransar och jag kommer visa olika alternativ på dekoration, sen finns det tid för att göra valfritt pyssel. Man kan dekorera på många sätt, här finns inga begränsningar. Ta med släkt, vänner, kollegor på en paus i vardagen och mys med pysselkväll. Låt oss inspireras av varandra!

Kurserna hålls Kl.19.00 Måndag, Tisdag, Onsdag, beroende på hur stort intresset är. Tid ca 2 tim, Pris.100:-/pers.+ material.(Anmälan bindande)Det bjuds på fika som alltid på Gröna Sköna Tings kurser och det går bra att anmäla sig redan nu i butik, via mail eller per telefon.V.15 Påsk Arrangemangs Kurs Med
Tema Vårkänslor
Inför Påsk visas olika vår och högtids- arrangemang upp. Vi gör dekorationer med struts ägg och lär oss luffarslöjd. Sammarbete med Evas Strutsar.

Kursinfo:
Kurserna hålls Kl.19.00 Måndag, Tisdag, Onsdag, beroende på hur stort intresset är.
Tid ca 2tim, Pris100:-/pers.+material.(Anmälan bindande)
Det bjuds på fika som alltid på Gröna Sköna Tings kurser och det går bra att anmäla sig redan nu i butik, via mail eller per telefon.
 
Betong Kurs
Måndagen den 16 Maj

Tisdagen den 17 Maj

Onsdagen den 25 Maj
KL. 18.00

Lär vi oss att gjuta i betong. Man kan göra bland annat Fågelbad, Rabarberblads Fat, Skål, Utekruka och Ljushållare. Fantasin sätter inga gränser!! Jag visar grunden och ni gör valfritt.

 Kursinfo:´
Tid ca 3tim. Kostnad 300:- ink. Material.(Anmälan bindande)Det bjuds på fika som alltid på Gröna Sköna Tings kurser. Det går bra att anmäla sig redan nu i butik, via mail eller per telefon.

[email protected]

Tel.0435-50086

TULPAN MYS

Publicerad 2011-01-21 18:41:44 i Vårkänslor,

Kolla vilka härliga papegoj tulpaner, jag har fått hem! Dax att helg lyxa lite?? Tillsammans med butikens RABATT denna helgen kan det bli riktigt billigt och flott på samma gång...

VårLökar! Vita Crokus, Vita och Blåa Pärlhyasinter
ÖPPET 10-18 Lördag
VÄLKOMNA

Onsdag

Publicerad 2011-01-19 18:31:00 i Inspiration,

Idag har jag städat i kylen, pyntat om i fönstren, gjort nya buketter och fixat beställningarna till  imorgon. Det börjar trilla in en och annan begravnings beställning nu och jag känner mig hedrad att få smycka vid ett sista förväl.

Fick också hem nya, fina krokus och pärlhyasinter inatt, så mysig att få tjuvstarta på våren redag nu. Imorgon blir det förberedelse inför SUPER REAN som butiken har nu på Fredag och Lördag, Välkomna!! Här bjuder jag på några bilder från dagen: 

Plantera om!!?

Publicerad 2011-01-18 00:34:25 i Krukväter/snittblommor,

Dax att börja plantera om bland innekrukväxterna? Här är några enkla knep.. 
Så håller man växterna i lagom storlek och ger dem ny näringsrik jord, med andra ord en fin ny start.REA REA REA

Publicerad 2011-01-18 00:33:42 i Veckans Erbjudande,

 REA a la Gröna Sköna fortsätter denna veckan med:

50%
På Alla Buketter, Planteringar, Växter, TE och Julpynt

Och

20%
På Övriga Krukor, Presentartiklar, Ljus, Keramik och Zink 

OBS!!
MED UNDANTAG FÖR SUPER REAN SOM HÅLLS...
FREDAGEN DEN 21 JANUARI
OCH
LÖRDAGEN DEN 22 JANUARI


 Då får ni handla hur mycket ni vill i butiken, sen drar vi en ballong i kassan och ni får 10-70% Rabatt på det ni handlat.(Med undantag för inventarier och det går ej att kombineras med andra erbjudanden.)

Information om VÅRENS KURSER kommer att presenteras dessa dagar och läggs upp här senare.

 Välkomna och fynda på denna tok REA..

REA hålls i hela Januari och det kommer vara olika erbjudanden varje vecka,
 så passa på och shoppa loss nu. Sen den 24/1 sker det en viss förändring på REAN.

Gästbloggaren Theresé Inspireras Av...

Publicerad 2011-01-13 19:14:28 i Inspiration,

Då var det min tur att få gästblogga lite här!
Theresé Eliasson heter jag, har känt Anita sen barnsben och tänker nu dela med mig av mina inredningstips och idéer!

Inredning

Jag har hållt på i ca 6 månader att inreda en hel lägenhet på ca 60 kvm. Det är nu renoverat från golv till tak.
Det jag verkligen tycker att man ska tänka på är att man ska inreda sitt hem efter sina egna sinnen, ditt egna humör, din sensualitet och fantasi.

Jag själv är en person som är väldigt svart & vit, både i kläder och i mitt sätt att leva, det är med andra ord mycket viktigt att inreda sitt hem så som man inreder sig själv. Därav är oxå mycket av mitt hem vitt & svart, men med en liten ton av värme. Med värme menar jag att jag gärna använder olika mönster av blommor eller snälla cirklar i det svart & vita. För att få mer energi i ett rum som kan verka kallt och tomt är en röd, varm färg på en vägg eller tavla.
 
Sovrummet är väldigt viktigt för mig, jag vill ha tillräckligt med mörka toner för att det ska kunna vara mörkt året om. När man går in ett sovrum är det viktigt att man känner av sensualiteten, passionen och kan slappna av. Det ska vara romantiskt på ett kryddigt vis. En bra färg för passion och samtidigt för avslappning är färgen lila.
Ett trick att "förstora" rummet är speglar, för mig är ett självklart val en spegelgarderob. Rummet blir större och du har en extra plats att sminka och göra vid dig vid= ingen trängsel;)
Sängen ska vara mysig, mycket textiler (filtar, överkast m.m) och stora kuddar i olika former.Något som vi valt är att sätta en tapet i taket i vardagsrummet. Den är svart & vit med blommor. En liknande bild kommer nedan.


Jag tror att det kommer bli mycket mer populärt med tiden, dock inte så vanligt ännu. 
En lampa som blir mer & mer populär är kristallampan, den har vi oxå valt att sätta i vardagsrummet. 

Vi har valt att ha 3 rum väldigt moderna medans kök & badrum får vara riktigt gammeldags på romantiskt vis. Gärna rosor och krämvita färger. Mycket glas till att dekorera med, t.ex ett kakfat med en ros innuti. Lampor med tygskärm är oxå att rekommendera.
I badrummet får där gärna vara ett badkar med lejontassar, drapperi istället för luckor under handfatet, gammeldags kranar och endast spegel över handfatet. Denna stil är shabby chic och väldigt fransk.Det här har inspirerat mig i mitt nya hem och jag hoppas att jag gett er några tips och idéer! MvH Theresé

Gäst Bloggaren Emma Inspireras av...

Publicerad 2011-01-11 22:14:22 i Inspiration,

Nu var det dags för gästbloggning igen och idag har vi
 Emma Axelsson som delar med sig om sina tankar kring mode VÅR2011.
Ni kan följa henne via bloggen 
 När tankar blir till ord.
Här är Emmas inspirationskälla inom mode just nu....


Mode
Vi har precis lämnat ett fantastiskt 2010 bakom oss, ett år då ekonomin äntligen började gå uppåt igen och människorna har spenderat pengar som lågkonjukturen aldrig existerat. Men trots den uppåt gående kurvan tänker folk mer på miljön och handlar därför mer second hand. Det som förr var en liten "skamfläck" har helt plötsligt blivit det mest naturliga, och det är väldigt inne att handla begagnat.

Jag älskar att vandra runt på loppisar och kika på billiga snygga prylar. Det som är väldigt intressant med antika och begagnade saker är att det redan bär på en historia. Man kan fantisera om hur damen som hade klänningen man precis köpt kanske var hennes förlovningsklänning, eller kanske en gåva hon fått av sin mamma.. ja dem kan bära på många hemligheter dem där plaggen.. Så jag tror att den trenden kommer hålla i sig även 2011, begagnat, gammalt och charmigt.

Inom mode är det transparent som gäller, något som var väldigt populärt även i höstas. Allt från spets, virkat, stickat och tyll. Man ska inte vara rädd för att bära en transparent tröja, med färgglada underkläder, sexigt men ändå inte utmanade. Jag är verkligen väldigt svag för transparenta plagg! Så himla snyggt!Någon som verkligen kommer bli överlycklig i år är Maria Montazami. Tofsar eller tassels som hon säger är något som kommer bli väldigt populärt på allt från kläder, väskor, skor! Yes, 2011 kommer blir TOFSARNAS ÅR! ;)

Less is more är väl ett ledord även i år. När det gäller form och frisyrer så ska det utmärka sig. Luggen är tillbaks, enkla men snygga frisyrer är väldigt rätt. Kommer ni ihåg Lilla My tofsen som var väldigt inne våren/sommaren 2010, vi fortsätter med samma stil, men med en fläta som avslutas i en tofs upp på hjässan. Snyggt, enkelt och lagom stylat.
En riktig inspirationskälla när det gäller mode och vintage är Elsa Billgren, gå gärna in och kika på hennes blogg, där får man massor av inredningstips, vintagefynd och härliga bilder att förundras över.


En annan person som också är väldigt inspirerande för mig är Underbara Clara. Hon bor på landet i norrland, handlar mest på loppisar, köper närodlad mat och odlat mycket själv!
Det är såna här kvinnor vi behöver fler av!


Emma

 

Jag inspireras av..

Publicerad 2011-01-10 19:50:13 i Inspiration,

Designduon Jenny Nordberg och Petra Lilja, de är skaparna bakom Apokalyps Labotek och jag läste en artikel om dem idag. De ger Sverige en framtidstro om fungerande miljötänk och har bland annat använt gammal falafelolja till framställning av två. Något förbrukat gjordes till ett användbart ting.

Gå in här och inspireras mer. Heja Heja!!


Källa

REA REA REA och veckans tema...

Publicerad 2011-01-10 19:37:29 i Allmänt,

 REA a la Gröna Sköna fortsätter denna veckan med:

50%
På Alla Buketter, Planteringar, Växter och Julpynt

Och

20%
På Alla Krukor, Presentartiklar, Keramik/Zink och TE

REA håller på i hela Januari och det kommer vara olika erbjudanden varje vecka,
 så passa på och shoppa loss nu. Sen den 17/1 sker det en viss förändring på REAN.

Som ni såg i förra inlägget så kommer veckans TEMA att handla om inspiration och trender. Så min fråga till dig är VAD INSPIRERAS DU AV JUST NU?? Skriv en liten kommentar här eller maila mig, låt oss inspireras av varandra. Det kan handla om allt mellan himmel och pankaka inom mode, inredning, konst, mat, hälsa, blomster, livet, personer.....
 Senare i veckan kommer olika gästbloggare att skriva om sin inspiration och passion just nu.

Vårens Stil och Trender 2011

Publicerad 2011-01-10 18:46:16 i Vårkänslor,

 Okej här kommer min tolkning om vårens trender och vad jag kommer ta min inspiration ifrån, när det gäller jobbet.

Mycket från hösten håller i sig, både retro och vintage är hett och man ser allt fler inredare/designers använda sig av och utveckla metoden ”använd gammalt och gör nytt”. Även det personliga uttrycket hänger kvar i allt från inredning till klädval och ge-bort-presenter. De starka pang färger finns kvar, men nu mer i detalj och fram mot sommaren börjar färgerna mattas av till en härlig pastell palett. Mjuka, dova och framför allt glada färger med senapsgult i spetsen som man förvarnade om redan i höstas. Nött och stött är på innelistan fortfarande och skapar lekfullhet i mycket av produkterna nu i vår. Dax att dra vidare på den linjen kanske, så varför inte ta in naturen i din inredning, klädval eller ge-bort-present?? Då skapas ännu mer lekfulhet, närhet och harmoni.

Fokus 2011
Trä är det ny inne materialet och det glädjer mig som älskar att skapa och arbeta i naturliga material. Man ser trä möbler, trä inslag i olika installationer, trä vasar, trä panel och trä prydnader på marknaden. Det ska bli intressant att kolla in FORMEX mässan nu i Januari och se hur man tänkt när det gäller produkt lösningarna för just materialet trä. 

Det som också kommer ännu mer nu än innan är återvinnings materialet, många kreativa trendskapare, designers och konstnärer har utvecklat kollektioner och praktiska produkter för vardagligt bruk. Kan tänka mig att en våg av återvinning och miljö produkter kommer starkt nu och det Välkomnas varmt. I Sverige tar också många av skaparna i vår teman på ”Förvandla och använd sopbergen till design prylar och användbara produkter”. Man har  bland annat vardagliga behov, helhets tänk och miljö i fokus. I detta ser man många spännande samarbete för att få helheten på plats och då börjar gränserna suddas ut ännu mer. Äntligen blir det inte konstigt att vara mångsysslare. Är man till exempel konstnär kan man även ha under titeln designer, modeskapare och miljökämpe, så skönt att facken för vem man är inte längre ligger i fokus utan det man gör får träda fram mer.    

Det nya tänket för säsongen bland skaparna är forttsatt personligt, hållbarhet, lekfullhet  och historian bakom produkten. Trenden säger att man ska ta fram och visa upp historian bakom de saker och ting man har hemma, med andra ord så blir antika prylar heta i vår och även gamla hus på landet attraktiva för dess charmigt gamla utseende och långa historia. Känn nu ingen panik över det nyinköpta hi-tech och super moderna huset, jag kan lova att även kombon mellan modernt och traditionellt är hett/ inne. Faktiskt en av de nyaste trenderna där man ser högteknologiska prylar, material och tekniker möta traditionella motiv, traditioner och arv. En riktig smash hit tycker jag och kolla in detta nya hos Barzileye Concept & Design, de är en av dem främsta inom detta.


Om jag ska samla ihop vårens trender inom mode, inredning, konst, design, blommor och kultur så blir min checklistan:

Personligt
Lekfullhet
70-tals retro
Gammalt/nytt
Natur
Hållbarhet
Mjuk färg

TULPANER

Publicerad 2011-01-08 18:18:51 i Dagens Blomma,

Ni missade väll inte nyhetsmorgon i Torsdags?!!
Här har ni det härliga inslaget om Tulpaner.SkötselRåd För Tulpan:

Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är fylld med friskt och kallt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och häll ut överflödigt vatten, tulpanerna håller sig lättare i en lagom längd om vatten nivån i vasen är ungefär 1-2cm upp på stjälken. OBS! Glöm inte att fylla på var dag. 

Placera tulpanerna på en sval plats så håller de sig fräscha länge. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet. Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid tex. sidan av ett fruktfat.


Redo att ta hem ett fång med tulpaner??

Har hört...

Publicerad 2011-01-04 20:51:54 i Inspiration,

Att asymmetri är hett till vårens trender och så även på fönsterbrädan. Så nu ska det vara tre stycken plantor i vart fönster istället för två. Asymmertiskt gillas och det blir en perfekt kombo till allt gulligt och söt som håller sig kvar från höstens trender.Gröna växter är aldrig fel, här har vi Enar för inomhusbruk.
Inom kort kommer jag med en lite trend koll på vårens nyheter och teman.
Håll utkik!

REA REA REA

Publicerad 2011-01-04 00:48:18 i Veckans Erbjudande,

Ja nu e det dax för REA a la Gröna Sköna!

Denna veckan:

50%
På Alla Buketter, Planteringar, Växter och Snittblommor

Och

20%
På Alla Krukor, Julpynt, Presentartiklar och Kreamik/Zink

REA håller jag i hela Januari och det kommer vara olika erbjudanden varje vecka,
 så passa på och shoppa loss nu. Sen den 10/1 sker det en viss förändring på REAN.Trettondedag Jul, Nu på Torsdag den 6/1 är butiken stängd.
Välkomna Åter på Fredag kl.10.00