Hellebourus niger

Publicerad 2010-11-14 18:02:02 i Dagens Blomma,

 Julrosen är en otroligt vacker växt och min favorit så här på vintern. Den skapar glädje och hoppfullhet om att våren kommer snart, i den gråa och kalla vintern. Det fina bladverket lyser upp bra och när blomningen börjar så håller den i sig upp till 2 månader, fantastiskt!

SnabbFakta
Julrosen har sitt ursprung i central Europa dvs. i alpernas berg. Där är det otroligt torrt på sommaren, vilket gör att julrosen inte klara av att blomma förrän på vinter då fukten är som störst. Julrosen användes av antikens greker som medicinalväxt dvs. till kräk- och laxermedel, ganska farlig med tanke på att växten är giftig. Det latinska namnet är Hlleborus niger och betyder dödlig föda.

Skötselråd
Placering av växten ska var halvskugga till skugga, kan även vara bra att hålla den från platser med hårda vindar. Julrosen gillar kraftig, mullrik och kalkhaltig jord. Gott om plats för rötterna och väldränerat är att rekommendera, växten tycker inte om att planteras om eller delas på. När det gäller vattning så sköter växten sig själv i stort sätt hela vinterhalvåret men på sommaren kan det vara bra att plantan inte torkar ut helt. Blomningstiden kan starta både i november och fram till april, allt beroende på vilken vinter man får. Använd näring mycket sparsamt.Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej