Krysantemum en riktig klassiker

Publicerad 2010-09-03 22:33:03 i Dagens Blomma,

Krysantemum- Chrysanthemum, indicum

SkötselRåd
Krysantemum blommar i ungefär fyra veckor och den är lättskött. Den ska vattnas rejält, men får gärna torka ut något mellan vattningarna. Placera den gärna ljus till halvskuggigt, dock inte i direkt sol. Knipsa helst av vissna blommor så att de nya knopparna kan blomma ut. Gödning behövs inte. Efter blomningen inomhus kan du plantera ut krysantemum i trädgården där den kommer att blomma om, om du planterar ut den senast i augusti och början av september om vädret tillåter.

KulFakta
Krysantemum är en klassisk och populär krukväxt. Finns i alla möjliga modeller och med färgglada blommor samt många användningsområden. Krysantemum kommer från Östern där den är en av de populäraste prydnadsväxterna och även används inom medicin.

De första sorterna kom till Holland från Östern i slutet av 1600-talet och blev snabbt en eftertraktad prydnadsväxt i Europa, först som trädgårdsväxt och långt senare som snittblomma. Krysantemum blev snabbt en given höstkultur, som blommade flitigast när dagarna var korta och dystra. Efter att det uppfanns nya odlingstekniker på slutet av 1960-talet (vilket innebar att trädgårdsmästarna kunde kortdagsbehandla växterna, med andra ord ”förlänga nätterna”) så blev det möjligt att producera krysantemum året runt i Europa. Och såklart blev den en av de mest sålda krukväxterna och har varit en klassiker både inne och ute sedan dess. Heja Kryssen <3

Finns i butik nu!!

// Anita

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej