Suckulenter

Publicerad 2011-02-19 15:55:35 i Dagens Blomma,

 

Finns i många växtfamiljer, bland annat cactaceae, Ceropegia, Crassula, Echeveria, Euphorbia, trädtaklök, kaktusväxter och euphorbiaceae, törelväxter.

 Suckulenter beskrivs oftas med rena, avskalade och distinkta former. Det är därför enkelt att använda dem i inredningssammanhang, en idé är att plantera flera suckulenter tillsammans, gärna i olika kombinationer av suckulenter med olika former och i olika storlekar. Det skapar liv i planteringen och det blir en rolig mix.

Suckulenter som  även kallas fetbladväxter, är saftväxter som samlar vatten i sina tjocka blad eller stamdelar. För att skilja dem åt i växtbranschen, så kallar man de med saftiga stammar för stamsuckulenter och de med saftiga blad för  fetbladsväxter. Växterna har från början utvecklats i områden med stora klimatförändringar under året och för att överleva behöver de samla vatten inför de torra perioderna.

Trivs bäst i en ljus miljö, men inte i direkt sol. Ett tips är att ställa ut suckulenterna på sommaren, gärna i solig och varm miljö i trädgården eller på balkongen. På vintern vilar de och trivs bäst på en sval plats, med lite vatten. Vattnas i övrigt måttligt, för mycket vatten leder till att växterna ruttnar och dör. Näring ges någon gång i månaden under säsongen. Små suckulenterna kan man plantera om på våren i väldränerad jord.

Har man inte så mycket tid över eller inte är  så förtjust i att pyssla med växter är suckulenter ett perfekt alternativ. De växer sakta, är lättskötta och blir nästan aldrig angripna av skadedjur eller sjukdomar. Om man inte är hemma så mycket under tex. sommaren är suckulenterna ett kanon bra allternativ. De klarar sig i stort sett själva och man  behöver inte oroa sig för hur det kommer att se ut när man  kommer hem igen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej