Hoya eller porslinsblomma? Vad är vad??

Publicerad 2011-03-02 23:26:49 i Dagens Blomma,

 Hoya är det latinska namnet på släkte av växter, som vi på Svenska kallar för porslinsblommor. Samma alltså på två olika språk!! Släktet Hoya tillhör underfamiljen Asclepiadoideae inom växtfamiljen Apocynaceae. Andra växter som också är besläktade till denna underfamiljen är doftranka, Ceropegia(lyktranka), asblomma. Även tulkört (Vincetoxicum hirundinaria) som växet vilt här i Svrige tillhör släktet.Hoya har sitt ursprung och växer vilt i Sydostasien och finns även i södra Australien.

Hoyors kännetecken är att de växer slingrande gärna som epifyter, men det finns också några arter som växer i busk exemplar. Inomhus ser man oftast hoyor i amplar eller i spaljer. Växtsaften i stamdelarna har färgen vit, ofärgad eller orange och bladen sitter mittemot varandra, nästan alltid två och två. Blommornas utseende formas alltid med fem foderblad, fem kronblad och en femuddig. Blommar även oftast i klasar och storleken kan variera från några få till uppemot hundra blommor i varje klase, fantastiskt!  Många av hoyorna avger nektar och  utmärkande för hoyor är att de doftar starkast på kvällar och nätter, man tror detta  beror på att de pollineras av nattaktiva insekter.

Hela tiden hittar man nya hoyor och idag vet inte  hur många arter det finns, men man räknar med att cirka 200 – 300 olika arter i hela världen. Stor namnförvirring råder, många arter har blivit beskrivna och namngivna av olika personer under de drygt 200 åren. Det vill säga att  en och samma hoyaart kan ha två eller flera olika namn, man försöker hitta en ordning genom att ge det äldsta namnet  giltighet.

 

SköttselRåd
Hoyor är lättskötta, de tycker om värme och vårt inomhusklimat är perfekt. De behöver nästan ingen näring utan växer och blommar mycket bra om man låter de sköta sig själv lite. En dusch på bladen emellanåt kan vara bra både för växten och för att bekämpa damm, i övrigt vattna sparsamt. Hoyor trivs bra i alla väderstreck, men vill man ha en riklig blommning är väster och södreläge bäst. Man bör tänka på att skydda bladen för direkt solljus under sommaren. Hoyor gillar genomsläpplig jord, så vid kompakt jord i krukan omplantera. Tänk på  att blanda upp jorden med tex. Lecakulor eller små sten. En del hoyor behöver kalk tillskott ijorden, blanda då även i kalk eller toppa med snäckskal.

                                  

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej