Chili

Publicerad 2011-05-02 20:26:14 i Trädgård,

Som ni vet är det krydd och ört tema här denna veckan, vi börjar med den fantastiska kryddan Chili.

 

Chili är väldigt tacksam och enkel att odla. Plantorna är inte ettåriga, utan man kan med fördel övervintra dem i köksfönstret och därmed få tidigare fruktsättning andra året. Innan de övervintras bör de beskäras ordentligt, och det är mycket viktigt att man ger de extra växtbelysning under den mörka årstiden. Färgen på de mogna frukterna kan vara röd, gul, orange, brun och violett. De omogna frukterna är oftast gröna, men ibland vita eller mörkt bruna.

Odling:
Odlas inomhus, i växthus eller drivbänk. Odling på friland går bara i Sveriges allra sydligaste delar. Plantavstånd 50 cm. Chili vill stå soligt och vindskyddat.

Användning:
Inte nog med att blommor och frukter är vackra. Den är också mycket användbar i all sorts matlagning, eftersom hettan varierar från mycket mild till superhet. Men se alltid till att provsmaka en liten bit innan du hackar i hela frukten. Hettan varierar inte bara mellan de olika sorterna, utan den kan variera mellan frukterna som växer på samma planta.

Den kan användas färsk, torkad eller fryst, och lämpar sig mycket väl för inläggningar och såser. Eller varför inte göra ditt eget chilipulver, eller chiligelé.


 De sorter jag har hemma i butiken nu är krav odlade och heter:  Chili Blue Christmas medel stark, Chili Jamaican Bell medel stark, Chili Cayenne mycket het, Chili Gul Körsbärspeppar medel stark.

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej