Mer krydd och ört info...

Publicerad 2011-05-03 09:30:10 i Trädgård,

Citronverbena - Aloysia triphylla, Aloysia citriodora Hooker

Perenn ört, med växtläge sol-halvskugga. Höjd beroende på ålder kan bli ca 50 cm.Tål inte att torka ut då faller bladen snabbt av, behöver duschas ofta men vill inte stå i blöt jord. Bladen kan plockas allt eftersom och ätas färska eller användas till allt som behöver smak av citron. Kan användas till fotbad ger fantastisk doft och vård. De behåller lukten bra vid torkning och passar i
potpurrier.Chrysanthemum Shungiku

 Trivs i växtläge med sol och blommar jul-okt, med gul-oranga blommor. Höjd ca.50 cm. Har en frisk smak och utsökt doftande. Bladverket används till kokt, stekt eller  wokade rätter, örten ingår i många asiatiska recept. När bladen är 10-15cm är det bra att skörda kontinuerligt, de späda bladen är godast. Shungiku blommar vackert hela sensommaren med gul-oranga blommor på höga stjälkar. Blommorna kan man också äta, vackert i tex, sallad.Oxtunga- Anchusa Officinalis

Ettårig ört, trivs bäst i växtläge med sol med höjd upp till 60 cm.
Användningsområde, anses bra mot hosta och de späda blad används ibland som spenat. I övrigt är det en stor vacker ört att ha i trädgården, med mysiga blad.
Malört- Artemisia absinthium Compositae

Malörten är flerårig och kan blir c:a 100 centimeter hög. Bladen är djupflikiga och silvriga. Blommorna blir små och gula.
Detta är en lättodlad växt och vill gärna stå i soligt läge i mager och väldränerad jord. Man kan så upp den från frö eller sätta den som sticklingar eller genom att dela roten. Odla inte nära andra örter, framför allt inte nära fänkål, salvia, kummin eller anis, örten kan ta skada av detta. Detta är en ört som bla. används som brännvinskrydda och anses även vara mycket nyttig, andvänds i framställning av vissa mediciner. Malört är giftigt i större mängder.
Senap Etiopisk -Brassica carinata
Växtläge sol-halvskugga. Höjd ca 40 cm. Skörda bladen unga för godast smak och använd i sallader. Smaken har en mild senapskaraktär. Fröna är goda att krossa och använda i maträtter och perfekt till inläggningar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här

Publiceras ej